Den fantastiske flukten
(The great escape)
fra Stalag Luft 3



 

 

Flukten

Nordmenn

Haldor Espelid

Bilder 

Film, bøker etc.

 

En av de mest oppsiktsvekkende fluktforsøk under den 2.verdenskrig, er historien om flukten fra Luftwaffe’s, fangeleir for krigsflygere og mannskap, Stalag Luft 3. Denne flukten er blitt omtalt som den største fra tyskernes krigsfangeleirer under den andre verdenskrig. Med på denne flukten var også 4 nordmenn, deriblant en fra Askøy!

Haldor Espelid, en krigshelt fra Askøy.

Haldor Espelid født 6.oktober 1920.

16. september 1940, 20 år gammel, flyktet han over til Shetland sammen med 7 andre i motorbåten ”Traust”, med Hilmar Langøy som skipper. Etter utdannelse og trening, kom han inn i RAF, det britiske flyvåpenet, 331 skvadron, kalt den norske, siden den var bemannet med norsk personell. Han hadde da rang som løytnant. 

Under et tokt over Frankrike i sin Spitfire Vb BL588 FN:A, ble han den 27. august 1942, skutt ned øst for Dunkirk nær den Belgiske grense. Her ble han tatt til fange og sendt til en av det tyske flyvåpenets, Luftwaffe, fangeleir for krigsflygere og mannskap, kalt Stalag Luft 3. 

I denne fangeleiren, som lå i det som den gang var den tyske byen Sagan, nå polske byen Zagan, klarte han natt til 25. mars 1944, å rømme sammen med 75 andre. Dette er blitt kalt den største flukten fra en tysk krigsfangeleir under 2.verdenskrig. Tyskerne slo riksalarm, og en storstilt leteaksjon ble satt i gang. Men før alarmen gikk satt Haldor Espelid og Nils Fuglesang sammen med to andre rømlinger, på toget til Berlin. Haldor Espelid ble tatt i Flensburg ved danskegrensen. 
Hitler likte dårlig denne flukten, og for å statuere et eksempel, ble det bestemt at 50 av rømlingene skulle henrettes. Dessverre var Haldor Espelid og en annen nordmann, Nils Fuglesang fra Florø, blant dem. Gestapo sendte biler til Flensburg for å hente fangene. 

Ut på kvelden, den 29.mars 1944, i utkanten av den lille landsby Rotenhahn sør for Kiel, stoppet bilene, og fangene beordret ut. 

Ute på markene i denne landsbyen ble askøyværingen Haldor Espelid og de andre 3 regelrett henrettet, skutt ned bakfra. (her er en utskrift fra en tysk nettside som forteller hva som skjedde) 

Alle ble kremert i Kiel, og urnene brakt tilbake til Stalag Luft 3 i Sagan hvor de ble gravlagt sammen med de andre som ble henrettet. Her ble det også av medfangene bygget et monument over de 50, hvor urnene ble gravlagt. Dette monumentet står fortsatt i Zagan der fangeleiren lå. Men etter krigen ble urnene flyttet til en krigskirkegård i park Cytadela, Poznan, Polen.