Den fantastiske flukten
(The great escape)
fra Stalag Luft 3 

 

Flukten

Nordmenn

Haldor Espelid

Bilder

Film, bøker etc.

 

 

En av de mest oppsiktsvekkende fluktforsøk under den 2.verdenskrig, er historien om flukten fra Luftwaffe’s, fangeleir for krigsflygere og mannskap, Stalag Luft 3. Denne flukten er blitt omtalt som den største fra tyskernes krigsfangeleirer under den andre verdenskrig. Med på denne flukten var også 4 nordmenn, deriblant en fra Askøy!

Film og bøker

Om denne flukten, ble det senere skrevet flere bøker. 

Boken ”The Great Escape” fra 1951 av Paul Brickhill, ble grunnlag for filmen med samme navn. Filmen, som kom i 1963, ble veldig populær. Kjente stjerner som Steve McQueen, Charles Bronson og Richard Attenborough hadde noen av hovedrollene. Den er å få leiet/kjøpt på video/DVD. Kan anbefales, spesielt er arbeidet med tunnelen godt gjengitt. Også andre episoder er nøyaktige, men mye er selvfølgelig dramatisert og oppdiktet. Også navn og rollefigurer er forandret.
25.mars 2014 var det 70 år siden denne flukten. I denne forbindelse ble det laget en ny film som tar for seg de 2 nordmennene, Per Bergsland og Jens Muller flukt fra Sagan til Stettin og over til Sverige.
Filmen hadde før premiere samme dag, med innbudte gjester og etterkommere av de to. Også representanter for den norske og engelske ambassade var invitert. Senere i 2014 ble filmen bli tilgjengelig for kino og tv. Du kan lese mere om denne filmen her:
http://www.thegreatescape.szczecin.pl

Jens Muller skrev boken ”Tre kom tilbake” Tror den kan være vanskelig å finne nå.

"The Longest Tunnel” utgitt 1990 av Alan Burgess er en av de beste når det gjelder de faktiske forhold både før og etter flukten. Også etterforskningen og jakten på de som var med å ta livet av de 50 er godt beskrevet.

På Internet er det en del å finne, og sidene til Rob Davis er kanskje den beste, du finner den her.